Ads 468x60px

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Θα πιάνουμε κουβέντα με τα μηχανήματα στο μέλλον;


Ο βρετανός Alan Turing, ιδιοφυΐα πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που συμμετείχε και στην ομάδα που δημιούργησε έναν από τους πρώτους υπολογιστές, που κατάφερε και «έσπασε» τον γερμανικόEnigma, είχε παρουσιάσει ένα απλό τεστ για το κατά πόσο ένα πρόγραμμα μπορεί τελικά να σκέφτεται. Το λογισμικό λοιπόν έπρεπε να καταφέρει να ξεγελάσει ανθρώπους και να θεωρήσουν πως συνομιλούσαν με έναν άνθρωπο και όχι με μία μηχανή.
Στο φεστιβάλ Η/Υ στην Guwahati της Ινδίαςαυτή την εβδομάδα, το λογισμικό Cleverbot του Rollo Carpenter, κατάφερε να ξεγελάσει σχεδόν το 60% των 1334 ατόμων, ότι ήταν άνθρωπος, ποσοστό επιτυχίας που μέχρι σήμερα είναι το μεγαλύτερο που έχει καταφέρει πoτέ λογισμικό απέναντι στα τεστ του Turning.
Το τεστ του είχε προταθεί στη πτυχιακή εργασία του το 1950, στην οποία είχε διατυπωθεί το ερώτημα εάν οι μηχανές μπορούν να σκεφτούν. Αν και αμφιλεγόμενο, το «τεστ» παραμένει ως ένα από τα κρισιμότερα σημεία απέναντι στις ιδέες και την οπτική μας περί της τεχνητής νοημοσύνης.
Το CleverBot δοκιμάστηκε μαζί με ανθρώπους κυρίως για θέματα ελέγχου πιστότητας του ίδιου του τεστ. Το κοινό παρακολουθούσε 30 άτομα τη φορά που πραγματοποιούσαν γραπτή συνομιλία μέσω υπολογιστή, δίχως να γνωρίζουν εάν «συνομιλούσαν» με άνθρωπο ή με το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα κατάφερε ναι μεν να ξεγελάσει περισσότερους από τους μισούς συμμετέχοντες, ωστόσο ακόμα απέχει κατά πολύ από τον πραγματικό άνθρωπο. Το λογισμικό θα μπορούσε ίσως να έχει καλύτερα αποτελέσματα ένα λειτουργούσε σε ένα πιο ισχυρό μηχάνημα και δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το λογισμικό απασχολείται σχεδόν από 10.000 ανθρώπους ταυτόχρονα, μιας και μπορείτε να συνομιλήσετε και εσείς μαζί του μέσω της ιστοσελίδας. Επιπλέον, γνωρίζοντας ποιό ήταν το τεστ, προσπαθούσαν επί τούτου να θέτουν δύσκολες ερωτήσεις από το να συνομιλήσουν απλά, κάτι που συνέβαλε και αυτό στην διαμόρφωση αυτού του ποσοστού.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το πρόγραμμα μαθαίνει μέσω των ανθρώπων που συνομιλούν μαζί του, σαν μία διαδραστικήWikipedia.
Μπορεί τελικά να συνομιλούμε με μηχανές πολύ σύντομα στο μέλλον απ’ ότι πιστεύαμε.
Πηγή: newsbeast

Αναγνώστες

 

το μπανερ μας